Promocja dnia!
Reklama

Winiarstwo

Drożdże, pożywki, wężyki, korki, rurki do fermentacji, winomierze itp.

  • Zobacz wszystkie | Strony: 1 2 Następna »
  • BALON DO WINA 25L W KOSZU PLASTIKOWYM

    Winiarstwo

    Balon szklany wąskootworowy przeznaczony do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek. Plastikowa, zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.

    Korki dopasowane do balonu o pojemności 25 L:
    -korek gumowy o średnicy 43 mm, z otworem na rurkę fermentacyjną (szklaną lub plastikową),
    -korek z korka o średnicy 45 mm, bez otworu do zamknięcia balonu,
    -kaptur/korek gumowy,

    Charakterystyka:
    Szkło, z którego wykonany jest balon, jest szkłem sodowym, posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi.

    Użytkowanie:
    Balonu nie wolno myć w gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła. Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych, np. pirosiarczynu potasu. Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania” procesu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.

    UWAGA!!!
    Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji duże naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co zapobiega ewentualnemu pęknięciu szkła.

    Cena:95.00
  • BALON DO WINA 34L W KOSZU PLASTIKOWYM

    Winiarstwo

    Balon szklany wąskootworowy przeznaczony do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek. Plastikowa, zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.

    Korki dopasowane do balonu o pojemności 34 L:
    -korek z korka o średnicy 45 mm, bez otworu do zamknięcia balonu,
    -kaptur/korek gumowy.

    Charakterystyka:
    Szkło, z którego wykonany jest balon, jest szkłem sodowym, posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi.

    Użytkowanie:
    Balonu nie wolno myć w gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła. Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych, np. pirosiarczynu potasu. Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania” procesu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.

    UWAGA!!!
    Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji duże naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co zapobiega ewentualnemu pęknięciu szkła.

    Cena:105.00
  • BUTELKA KWADRAT Z HERMETYCZNYM ZAMKNIĘCIEM - 0,5 L (BROWIN)

    Winiarstwo

    Butelka biała o podstawie kwadratu, zamykana szczelnie na kapsel druciany.

    Butelek nie wolno myć w gorącej wodzie zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła. Zalecane jest mycie szkła w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych np.pirosiarczyn potasu. Butelka nie jest przystosowana do przechowywania napojów gazowanych, np.:piwa.

    Cena:6.50
  • BUTELKA Z HERMETYCZNYM ZAMKNIĘCIEM OKRĄGŁA KOLOR - 1 L (BROWIN)

    Winiarstwo

    Butelka kolorowa (dostępnych 6 kolorów) , okrągła, zamykana szczelnie na kapsel druciany.
    -1 sztuka hermetycznego kapsla z drutu w komplecie,
    - kapsel z drutu .

    Szkło posiada wszelkie atesty zezwalające na kontakt z produktami spożywczymi.

    Użytkowanie:
    Butelek nie wolno myć w gorącej wodzie zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła. Zalecane jest mycie szkła w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych np.pirosiarczyn potasu. Butelka nie jest przystosowana do przechowywania napojów gazowanych, np.:piwa.

    W KOMENTARZU NA KOŃCU ZAMÓWIENIA PROSZĘ NAPISAĆ NUMER WYBRANEJ BUTELKI.

    Cena:9.00
  • DROŻDŻE SUSZONE FERMIVIN do win białych i czerwonych - 7 g (BROWIN)

    Winiarstwo

    Fermivin aktywne, suszone drożdże winiarskie.
    Porcja na 10-35 litrów wina.

    Sposób użycia:
    Drożdże Fermivin nie wymagają wstępnego namnażania. Zawartość torebeczki wymieszać w 100 ml przegotowanej i wystudzonej do temperatury 35 stopni wody. Całość pozostawić na 20 minut i po tym czasie wlać do balonu z nastawem wina.

    Cena:3.80
  • KLAROWIN do klarowania win i soków - 10 g (BROWIN)

    Winiarstwo

    Klarowin (bentonit) to skuteczny środek do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje, głównie białka, powodując ich osadzanie. Jest środkiem w pełni bezpiecznym. Nie wchodzi w reakcje z winem.

    Dawkowanie: Stosować w proporcji 1 g Klarowinu na 1 litr wina (soku). Zawartość torebki wystarcza na 10 litrów.

    Sposób użycia: Odpowiednią porcję Klarowinu wsypać do 100 ml wody i wymieszać. Pozostawić na dobę często mieszając. Uzyskaną zawiesinę wlać do klarowanego płynu i dokładnie wymieszać. Efekty klarowania widoczne są już po kilku dniach.

    Cena:1.80
  • KOREK DO BALONU 28/26 mm (BIOWIN)

    Winiarstwo

    Charakterystyka produktu:
    Dostępny w sprzedaży korek posiada atesty PZH dopuszczające je do kontaktu z produktami spożywczymi. Korek zaopatrzony jest w otwór, w którym można zamontować rurkę fermentacyjną (szklaną lub plastikową). Wykonany z PCV.

    Użytkowanie:
    Korki syntetyczne do balonów- zaleca się przed użyciem, dokładnie je wymyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, następnie dokładnie go osuszyć. Ma to na celu usunięcie warstwy silikonu pozostałego po etapie produkcji, który może przyczynić się do wysunięcia się korka z balonu w trakcie fermentacji lub zsunięcia w przypadku kapturów gumowych.

    Dopasowane są do:
    - gąsiorów o pojemności 5 litrów.

    Cena:2.00
  • KOREK DO BALONU 33/29 mm (BIOWIN)

    Winiarstwo

    Charakterystyka produktu:
    Dostępny w sprzedaży korek posiada atesty PZH dopuszczające je do kontaktu z produktami spożywczymi. Korek zaopatrzony jest w otwór, w którym można zamontować rurkę fermentacyjną (szklaną lub plastikową). Wykonany z PCV.

    Użytkowanie:
    Korki syntetyczne do balonów- zaleca się przed użyciem, dokładnie je wymyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, następnie dokładnie go osuszyć. Ma to na celu usunięcie warstwy silikonu pozostałego po etapie produkcji, który może przyczynić się do wysunięcia się korka z balonu w trakcie fermentacji lub zsunięcia w przypadku kapturów gumowych.
    Dopasowane są do:
    - gąsiorów o pojemności 5 L,
    - balonów o pojemności 5 i 10 L.

    Cena:2.20
  • KOREK DO BALONU 41/37 mm (BIOWIN)

    Winiarstwo

    Charakterystyka produktu:
    Dostępny w sprzedaży korek posiada atesty PZH dopuszczające je do kontaktu z produktami spożywczymi. Korek zaopatrzony jest w otwór, w którym można zamontować rurkę fermentacyjną (szklaną lub plastikową). Wykonany z PCV.

    Użytkowanie:
    Korki syntetyczne do balonów- zaleca się przed użyciem, dokładnie je wymyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, następnie dokładnie go osuszyć. Ma to na celu usunięcie warstwy silikonu pozostałego po etapie produkcji, który może przyczynić się do wysunięcia się korka z balonu w trakcie fermentacji lub zsunięcia w przypadku kapturów gumowych.

    Cena:2.50
  • KOREK DO BALONU 43/40 mm (BIOWIN)

    Winiarstwo

    Charakterystyka produktu: Dostępny w sprzedaży korek posiada atesty PZH dopuszczające je do kontaktu z produktami spożywczymi. Korek zaopatrzony jest w otwór, w którym można zamontować rurkę fermentacyjną (szklaną lub plastikową). Wykonany z PCV.

    Użytkowanie :
    Korki syntetyczne do balonów- zaleca się przed użyciem, dokładnie je wymyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, następnie dokładnie go osuszyć. Ma to na celu usunięcie warstwy silikonu pozostałego po etapie produkcji, który może przyczynić się do wysunięcia się korka z balonu w trakcie fermentacji lub zsunięcia w przypadku kapturów gumowych.

    Dopasowane są do:
    - balonów o pojemności 10 litrów,
    - balonów o pojemności 15 litrów,
    - balonów o pojemności 20 litrów,
    - balonów o pojemności 25 litrów,
    - balonów o pojemności 34 litry.

    Cena:2.70
  • KOREK STOŻKOWY d23/18 mm - 10 szt. (BROWIN)

    Winiarstwo

    Korek z korka, stożkowy dopasowany do butelek o średnicy wewnętrznej szyjki ok 18-21 mm.

    Cena:8.50
  • KOREK STOŻKOWY d23/18 mm - 100 szt. (BROWIN)

    Winiarstwo

    Korek z korka, stożkowy dopasowany do butelek o średnicy wewnętrznej szyjki ok 18-21 mm.

    Cena:75.00
  • PODPIWEK ŁÓDZKI (DROŻDŻE 1 G GRATIS) - 100 g

    Winiarstwo

    Wystarcza na 5 - 10 L wspaniałego i orzeźwiającego podpiwku.

    Sposób przyrządzenia:
    1 Zawartość opakowania wsyp do 5 - 10 L wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min na małym ogniu.
    2.Następnie filtruj przez gazę lub płótno.
    3.Dodaj cukier: 250g/5L- 500 g/10L i dokładnie wymieszaj.
    4.Płyn wystudź.
    5.Dodaj zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży piekarniczych BROWIN. Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj.
    6.Płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki) i zakręcić nakrętką.
    7.Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni, następnie podpiwek przenieś w chłodniejsze miejsce.*
    8. Gotowy podpiwek można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.
    *W czasie fermentacji obserwować stopień nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazować.

    Najlepiej smakuje schłodzony!

    UWAGA! Do opakowania dołączono saszetkę drożdży piekarniczych BROWIN.

    Cena:6.00
  • WINOMIERZ/CUKRIMIERZ

    Winiarstwo

    Charakterystyka produktu: :
    Głównymi elementami miernika są:
    probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg).
    Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.
    Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.
    Zakres: od 0 do 24°Blg
    ( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu).
    Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:
    -przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy,
    - zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty,
    - odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony,
    Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.

    Cena:11.70
  • WSKAŹNIK ZAWARTOŚCI ALKOHOLU (BROWIN)

    Winiarstwo

    Charakterystyka produktu: :
    Głównymi elementami miernika są: probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C. Odczyt objętości alkoholu odczytywany jest bezpośrednio, bez dodatkowych przeliczeń.

    Cena:10.00
  • Zobacz wszystkie | Strony: 1 2 Następna »